Πλήρες άρθρο ή σύνοψη (excerpt) στις σελίδες αρχείων του WordPress;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Γιώργος Ηλίδης

Ονομάζομαι Γιώργος και με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με το SEO, την προώθηση ιστοσελίδων και το WordPress. Στόχος μου είναι να παρέχω συμβουλές για τη βελτιστοποίηση σελίδων που επιθυμούν να κερδίσουν τους επισκέπτες τους, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.


Η χρήση, ή όχι, των γνωστών συνόψεων (περιλήψεων) στο WordPress είναι μια απόφαση που καλείστε να πάρετε τις πρώτες μέρες λειτουργίας της σελίδας σας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης περιλήψεων (excerpt) στις σελίδες-αρχεία (archive pages) του WordPress. Τελικά, θα καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα που θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό ιστοσελίδων και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ποια είναι η ιδανική λύση για το δικό σας website.

Τα οφέλη της χρήσης περίληψης αντί ολόκληρου του άρθρου

Βασικός στόχος κάθε website πρέπει να είναι να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους επισκέπτες του. Θέλουμε τους χρήστες να πλοηγούνται εύκολα μέσα στη σελίδα και να βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν, ειδικά σε σελίδες με μεγάλο όγκο περιεχομένου. Ταυτόχρονα, θέλουμε τις μηχανές αναζήτησης να βοηθούν τους χρήστες να βρουν το περιεχόμενο μας ευκολότερα.

Επομένως, καταλαβαίνετε ότι η δομή των σελίδων των αρχείων (κατηγορίες, tags κ.τ.λ) προσανατολίζεται τόσο προς την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης του χρήστη, όσο και στη δόμηση για καλό Search Engine Optimization (SEO).

1. Μικρότερος χρόνος φόρτωσης

Αρκετές σελίδες φιλοξενούν περιεχόμενο πλούσιο σε εικόνες, χαμηλής ή υψηλής ανάλυσης. Χρησιμοποιώντας περιλήψεις (excerpts) στις σελίδες των αρχείων, θα βελτιώσετε σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης αυτών.
Φανταστείτε το αρχείο μιας κατηγορίας που φιλοξενεί δέκα άρθρα σε κάθε σελίδα (μια συνηθισμένη τιμή αρχείου). Αν κάθε άρθρο από αυτά έχει 400-500 λέξεις και 4-5 εικόνες, τότε είναι αναμενόμενο ότι η σελίδα αυτή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φορτώσει. Ακόμη, οι επισκέπτες σας πρέπει να έχουν την υπομονή να συνεχίσουν το scrolling για να δουν όλο το περιεχόμενο της κατηγορίας.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, περιλήψεις βελτιώνουμε σημαντικά και την εμπειρία του επισκέπτη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα (ή την υπομονή) να δει περισσότερο περιεχόμενο κάθε σελίδας.
Σχετικά με τις μηχανές αναζήτησης, είναι γνωστό ότι τους αρέσουν οι σελίδες με μικρό χρόνο φόρτωσης.

2. Εμποδίζει την εμφάνιση διπλότυπου περιεχομένου (duplicate content)

Το WordPress δημιουργεί αρχεία βάσει κατηγοριών, tags (ετικέτες), ημερομηνίας και συντακτών. Η δημοσίευση ολόκληρου του άρθρου στα αρχεία σημαίνει ότι αυτό θα εμφανιστεί ολόκληρο σε αρκετές σελίδες του domain σας. Ακόμη και αν οι μηχανές αναζήτησης είναι έξυπνες και θα εντοπίσουν το canonical url του post σας (αν έχετε φροντίσει για αυτό!), το πλήρες άρθρο θα υπάρχει σε 4 διαφορετικά σημεία χωρίς να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε στη χρήση του πλήρους περιεχομένου αντί της σύνοψης, τότε καλά θα κάνετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο όπως το WordPress SEO by Yoast ώστε να φροντίσετε τα index/noindex των σελίδων σας. Η καλύτερη πρακτική είναι να θέσετε noindex σε όλες τις σελίδες του αρχείου σας, εφόσον δε χρησιμοποιείτε περιλήψεις.

3. Πιο πολλά pageviews, μικρότερο bounce rate

Με τη χρήση των περιλήψεων, “αναγκάζετε” τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη να μεταβεί σε μια άλλη σελίδα για να διαβάσει το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σας δίνεται η ευκαιρία να προωθήσετε κάτι διαφορετικό που σχετίζεται με το περιεχόμενο της σελίδας του άρθρου.

Η sidebar σας μπορεί να αλλάξει για κάθε συγκεκριμένη σελίδα και να στοχεύσει τα ενδιαφέροντα κάθε αναγνώστη. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με τη χρήση τους πλήρους κειμένου στα αρχεία (archives).

Προσέξτε τις περιλήψεις σας!

Αν χρησιμοποιείτε την εντολή ” the_excerpt();” στα templates των αρχείων σας, σημαίνει ότι σε κάθε άρθρο θα εμφανίζεται ένα αυτοματοποιημένο excerpt. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε μια μικρή σύνοψη που πιθανώς θα είναι μια εισαγωγική πρόταση. Ακόμα χειρότερα, θα κοπεί σε κάποιο σημείο και τελικά δεν θα έχει κανένα νόημα.

Η καλύτερη κίνηση λοιπόν είναι να γράφετε εσείς τις συνόψεις και μάλιστα να φροντίζετε ώστε να είναι πλούσιες και να προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη για την πλήρη ανάγνωση του κειμένου.

Το τελικό συμπέρασμα

Αν τα άρθρα σας είναι μικρά και δεν περιέχουν πολλές εικόνες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε full posts στις σελίδες αρχείων, φροντίζοντας για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρ΄ όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνονται οι συνόψεις (excerpts). Οι δημοφιλέστερες εταιρίες ανάπτυξης θεμάτων για το WordPress σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο με ένα κλικ. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσετε τον τρόπο για να προβάλλετε τις περιλήψεις σας στα αρχεία.

Αλήθεια, εσείς τι προτιμάτε να χρησιμοποιείτε στις σελίδες σας; Μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα στα σχόλια που ακολουθούν.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

3 Σχόλια στο Άρθρο “Πλήρες άρθρο ή σύνοψη (excerpt) στις σελίδες αρχείων του WordPress;


  1. καιρό έχουμε να σας διαβάσουμε βρε παίδες

  2. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, αν θέλεις, μπορείς να μας βρεις και στην ομάδα μας στο fb – https://www.facebook.com/groups/ifeedgr/

  3. NIKOS TYRES on said:

    Πλέον το wp είναι πολύ διαδεδομένο και το προτιμούν πολλοί designers οπότε συνεχίστε να ανεβάζετε τέτοια άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".