by theodion » Sat Jan 29, 2011 12:09 am
Γενικά ο όρος "google sandbox" συζητείται και είναι αρκετά γνωστός μέχρι και σήμερα! Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το sandbox πια. Στο παρελθόν, μια μηχανή αναζήτησης "τιμωρούσε" μια καινούρια ιστοσελίδα. Αυτό το είδος της διάκρισης κατά των νέων ιστοσελίδων ήταν γενικά ο κανόνας και συνήθως οι ιστοσελίδες με τα παλαιότερα domains ήταν και οι πιο καθιερωμένες με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα (authority sites) από το Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης.
Οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης εξελίχθηκαν και εξελίσσονται από τότε και τώρα έχω την εντύπωση ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τώρα, οι νέες ιστοσελίδες απολαμβάνουν ένα είδος ώθησης στα αποτελέσματα όταν γίνουν για πρώτη φορά index. Στη συνέχεια μετά από μια αρχική εκτίμηση, η Google αναθεωρεί αν η ώθηση αυτή θα διατηρηθεί ή θα τερματιστεί. Η εκτίμηση έχει ως βαρίδια πολλαπλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και τα search patterns που δημιουργούνται από τους διάφορους χρήστες.
Εμπειρικά μιλώντας, ποτέ δεν έχω παρατηρήσει ή αντιληφθεί το φαινόμενο google sandbox με νέες ιστοσελίδες. Εφόσον γίνει ότι χρειάζεται μέσω τεχνικών seo για τον εκτοπισμό του ανταγωνισμού η ιστοσελίδα που εφαρμόζεται η καμπάνια internet marketing πολύ απλά εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα.
Τέλος το μόνο που θεωρώ ότι πράγματι μειονεκτεί μια ιστοσελίδα είναι η ηλικία του domain και το ανύπαρκτο page rank. Βέβαια πλέον και αυτά έχουν ελάχιστο βάρος σε σχέση με άλλους πιο σημαντικούς παράγοντες. Αν γίνει σωστή προώθηση σε μια ιστοσελίδα και αυτά τα δύο δεν θα παίξουν κανένα ρόλο στην κατάταξη.