Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Τελευταία άρθρα, Τεχνολογικά Νέα » Χρήσιμες Συντομεύσεις Πληκτρολογίου

Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο σας, εκτός από τη σύνταξη κειμένου; Τα κάνετε όλα με το ποντίκι; Καιρός να μάθετε ενδιαφέροντες συντομεύσεις του πληκτρολογίου, οι οποίες θα σας απαλλάξουν από την ταλαιπωρία των πολλών εντολών χρησιμοποιώντας το ποντίκι.

Δε νομίζετε πως είναι κουραστικό να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση πολλών αρχείων χρησιμοποιώντας συνέχεια δεξί κλικ και αντιγραφή/επικόλληση; Ακολουθήστε το εξής:

1) Μαρκάρετε ένα αρχείο με το ποντίκι.
2) Ξεχάστε για λίγο το ποντίκι. Κρατώντας πατημένο το Ctrl, χρησιμοποιήστε τα βελάκια του πληκτρολογίου και επιλέξτε πολλαπλά σκορπισμένα αρχεία με το Space (η μεγάλη μπάρα στο κέντρο του πληκτρολογίου και στο κάτω μέρος του). Με το Ctrl και το A κάνετε επιλογή όλων των αρχείων.
3) Αφού τελειώσετε το μαρκάρισμα αφήστε τα πλήκτρα
4) Τώρα μπορείτε να πατήσετε Ctrl πατημένο και C για να κάνετε αντιγραφή (copy) των αρχείων ή Ctrl πατημένο και X για αποκοπή (cut)
5) Πηγαίνετε εκεί που θέλετε να τοποθετήσετε τα αρχεία και πατήστε Ctrl και V για επικόλληση (paste)

Νομίζω είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο. Αν πάλι έχετε κείμενο, είναι οι ίδιες εντολές για αντιγραφή,επικόλληση,αποκοπή και επιλογή όλων. Εδώ δεν υπάρχει πολλαπλό μαρκάρισμα , αλλά μπορείτε με το Shift πατημένο και τα βελάκια να μαρκάρετε συνεχόμενο κείμενο.

Εξοικείωση χρειάζεται μόνο και μετά όλα θα σας φαίνονται απλά και γρήγορα!

Μία έξυπνη πληκτρολόγηση στους Browsers (περιηγητές ίντερνετ), είναι το Ctrl και + ,για μεγέθυνση και το Ctrl και – , για σμίκρυνση. Βοηθάει πολύ σε μερικές ιστοσελίδες με μικρή γραμματοσειρά. Τα + και -, μπορείτε να τα βρείτε είτε αριστερά του Backspace είτε τέρμα δεξιά που υπάρχει το numeric tab (τα νούμερα στο πληκτρολόγιο). Μετά με Ctrl και 0 (μηδέν) μπορείτε να επαναφέρετε το zoom στο κανονικό.

Ας μείνω στους browsers. Πατώντας Ctrl και F μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε μια ιστοσελίδα και να βρείτε μία λέξη ή φράση από όλο το κείμενο. Πατώντας το F11 από τη μπάρα των F που βρίσκεται πάνω, μπορείτε να κάνετε full screen και να βλέπετε μόνο την ιστοσελίδα στην οθόνη σας και τίποτα άλλο. Με το ίδιο πλήκτρο βγαίνει η επιλογή.

Γενικά, για να αλλάξετε παράθυρο ανάμεσα στα ανοικτά παράθυρα που έχετε, πχ για να πάτε από τον browser σε κάποιον φάκελο, μπορείτε να το κάνετε με 2 παρόμοιους τρόπους:
1) Πατώντας το windows button (αυτό που έχει το σήμα των windows επάνω) και το Tab (είναι αυτό με τα 2 αντίθετα βελάκια τέρμα αριστερά του πληκτρολογίου). Αρκετά εντυπωσιακό.
2) Πατώντας Alt και Tab. Λιγότερο εντυπωσιακός τρόπος.

Για να κλείσετε ένα παράθυρο ή μια εφαρμογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Alt και F4 .
Για να ανοίξετε την έναρξη, χρησιμοποιείτε το windows button ή Ctrl και Esc.
Για το άνοιγμα της διαχείρισης των διεργασιών, χρησιμοποιείτε το κλασσικό Ctrl, Alt και Delete πατημένα μαζί ή τα Ctrl, Shift και Esc (το ξέρατε αυτό;).
Για να δείτε τις ιδιότητες του υπολογιστή σας, πατήστε το windows button και το Break (ή Pause Break — βρίσκεται τέρμα πάνω από τα βελάκια)
Πιο δίπλα από το Break, υπάρχει το Prt Sc (Print Screen), και πατώντας το αποθηκεύει ότι υπάρχει στην οθόνη σας σαν φωτογραφία και πηγαίνοντας στη Ζωγραφική μπορείτε να κάνετε επικόλληση και να αποθηκεύσετε τη φωτογραφία. Alt και Prt Sc για να αποθηκεύσετε σαν φωτογραφία ένα παράθυρο και όχι όλη την οθόνη.

Αυτά προς το παρόν, γιατί έχει κολλήσει και το μυαλό μου γράφοντας τόσες συντομεύσεις. Ελπίζω να σας φανούν όλες χρήσιμες και να σας διευκολύνουν.

About the author

wrote 18 articles on this blog.

Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα

Leave a Reply

© 2011 ifeed · Subscribe:PostsComments