Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Επικαιρότητα, Τελευταία άρθρα » Η Ιστορία της Apple

Είμαι σίγουρος πως όλοι θα έχετε ακούσει την εταιρεία Apple Inc. και πολλοί από εσάς θα διαθέτετε και προϊόντα της. Η εταιρεία δεν ήταν πάντοτε ξακουστή. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πότε ξεκίνησε να υπάρχει η εταιρεία, από ποιους και πώς έγινε γνωστή; Ας δούμε την ιστορία της Apple Inc. μαζί.

Η Apple Inc. ιδρύθηκε την 1η Απριλίου του 1976 από τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne, με σκοπό να πουλήσει το προσωπικό σετ υπολογιστή, Apple I. Ωστόσο, έγινε εταιρεία την 3η Ιανουαρίου του 1977, χωρίς τον Ronald Wayne, ο οποίος πούλησε το μερίδιο του για 800 δολάρια στους Jobs και Wozniak. Τότε ήρθε και ο Mike Markkula, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος χορήγησε τους Jobs και Wozniak με 250.000 δολάρια και τους παραχώρησε βασικές γνώσεις των επιχειρήσεων.

Ύστερα, η Apple Inc. κυκλοφόρησε τον Apple II, ο οποίος και επικράτησε των υπολοίπων λόγω της δισκέτας (floppy disk) που χρησιμοποιούσε, τα έγχρωμα γραφικά και το ανοιχτή αρχιτεκτονική. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 70/ η Apple Inc. είχε αναπτυχθεί και διέθετε τεχνικούς υπολογιστών και παραγωγή. Κυκλοφόρησε και το 3ο κομμάτι της σειράς Apple, τον Apple III, ο οποίος δεν κατάφερε να επιβληθεί στους αντίστοιχους υπολογιστές των IBM και Microsoft.

Το Δεκέμβρη του 1979, ο Steve Jobs μαζί με προσωπικό της Apple Inc., επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Xerox, για να δουν τον υπολογιστή Xerox Alto. Η Xerox τους παραχώρησε τρεις μέρες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της, με αντάλλαγμα η Apple Inc. να παραχωρήσει 100.000 από τις μετοχές της στην Xerox, με τιμή 10 δολάρια τη μία. Τότε ο Jobs είδε το γραφικό περιβάλλον (GUI) που διέθετε ο Xerox Alto και αποφάσισε να φτιάξει και εκείνος έναν με γραφικό περιβάλλον, τον Apple Lisa.

Από το 1981 μέχρι το 1985, η Apple Inc. βίωσε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Apple Lisa και του Macintosh. Ο Macintosh δημιουργήθηκε από τον Jef Raskin και αναπτύχθηκε από τον Steve Jobs. Ο Apple Lisa δεν πήγε καλά στις πωλήσεις, ενώ ο Macintosh πούλησε καλά στην αρχή.

Μια συμφωνία μεταξύ των Steve Jobs και Jim Baroux, με την οποία η Apple Inc. δώριζε έναν Macintosh σε κάθε σχολείο της Καλιφόρνια, έφερε τεράστια κέρδη στην εταιρεία. Κι αυτό, γιατί ο ένας υπολογιστής έφερε την αγορά περισσοτέρων και ύστερα όλα τα σχολεία της χώρας είχαν αγοράσει τους υπολογιστές.

Το 1985 υπήρξε διαμάχη μεταξύ των Jobs και Sculley (διευθυντή της Apple Inc.), επειδή ο Jobs έριχνε πολλά χρήματα σε μη δοκιμασμένα προϊόντα. Ο Sculley είδε πως ο Jobs ετοίμαζε πραξικόπημα και του αφαίρεσε τα δικαιώματα που κατείχε, γι’αυτό ο Jobs παραιτήθηκε και ίδρυσε την NeXT Inc. την ίδια χρονιά.

Το 1989 η Apple Inc. κυκλοφόρησε το Macintosh Portable, το οποίο πούλησε 100.000 αντίτυπα. Άλλη μία κυκλοφορία της ήταν ο Powerbook, ο οποίος έφερε κέρδη, τάξης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τον πρώτο κι όλας χρόνο κυκλοφορίας του. Η Apple Inc. επεκτάθηκε και κυκλοφόρησε ψηφιακές κάμερες, CD Players, μικρόφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και συσκευές τηλεόρασης.

Από το 1994 έως το 1997, η Apple Inc. μαζί με την IBM και τη Motorolla κυκλοφόρησαν το PowerPC.
Το 1996 ο τρέχων διευθυντής της Apple Inc., Gil Amelio, αγόρασε την NeXT Inc. και ο Steve Jobs επανήλθε στην εταιρεία.
Στις 10 Νοεμβρίου του 1997 η Apple Inc. άνοιξε το πρώτο της κατάστημα.

Από το 1998 έως το 2005 η Apple Inc. επανέρχεται στην κερδοφορία.
Το 1998 κυκλοφορεί το iMac και τους πέντε πρώτους μήνες πουλάει 800.000 κομμάτια.
Το 2001 κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα Mac OS X. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το γνωστό iPod, το οποίο πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα.
Το 2003 το iTune Store ήλθε να πουλήσει τραγούδια στο internet.

Το 2005 η Apple Inc. άλλαξε αρχιτεκτονική στους υπολογιστές της και από PowerPC επεξεργαστές άρχισε να χρησιμοποιεί Intel.
Το 2006 άλλαξε ονομασίες στα προϊόντα της, με τις νέες να είναι οι εξής: Mac Pro, MacBook και MacBook Pro.
Η Apple με το Boot Camp κατάφερε στους υπολογιστές της να γίνει εγκατάσταση των Windows.
Χάρη στην επιτυχία των προϊόντων της, η Apple ανέβασε τη μετοχή της από 6 δολάρια στα 80(!) δολάρια.

Στις 9 Ιανουαρίου 2007, ο Jobs άλλαξε την ονομασία της εταιρείας από Apple Computer Inc. σε Apple Inc. . Ακόμη, ανακοινώθηκαν το iPhone και το Apple TV.
Το Σεπτέμβρη του 2007 ανακοινώθηκε το iPod Touch.
Τον Ιούλιο του 2008 ανακοινώθηκε το App Store για να παρέχει εφαρμογές στα iPhone και iPod Touch.
Στις 27 Ιανουαρίου 2010 ανακοινώθηκε το iPad.
Τον Ιούνιο του 2010 ανακοινώθηκε το iPhone 4.

Πηγή: Wikipedia

About the author

wrote 28 articles on this blog.

Σχετικά άρθρα:

  1. Στις 6 Ιανουαρίου το ντεμπούτο του Mac App Store της Apple
  2. 10 δισ. εφαρμογές «κατέβηκαν» από το App Store της Apple
  3. Google earth για Apple ipad
  4. Νέο Apple MacBook Air: Συνδυάζει στοιχεία iphone και ipad
  5. Βρείτε το χαμένο iPhone σας με την εφαρμογή ‘Find My iPhone’ της Apple

Leave a Reply

© 2011 ifeed · Subscribe:PostsComments