Πως βγάζουν χρήματα οι Bloggers

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Eίμαι Co-founder της EnterLogic που ειδικεύεται κυρίως στο Internet Marketing. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Twitter και Google Plus.


Πριν αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους βγάζουν (βγάζουμε) χρήματα οι bloggers, θα ήθελα να εξηγήσω τι/ποιοι είναι οι bloggers. Οι bloggers είναι άτομα που γράφουν σε ένα blog ή αλλιώς web log. Μέσα στα blogs αναλύονται συζητήσεις, νέα, άρθρα, εκπαιδευτικό περιεχόμενο κ.α. Συνήθως το περιεχόμενο των blogs εμφανίζεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά (από το πιο πρόσφατο προς το πιο παλιό) και συνήθως καλύπτουν έναν συγκεκριμένο κλάδο (niche). Παρόλα αυτά πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί και blogs που έχουν αρθρογράφους πολλαπλούς bloggers και πολλαπλή θεματολογία. Το ίδιο το ifeed.gr  για παράδειγμα είχε ξεκινήσει με αυτή τη λογική. Ακόμη γράφουν διάφορα άτομα στην ιστοσελίδα μας φυσικά, αλλά η θεματολογία του πλέον έχει ανασυνταχθεί γύρω από οτιδήποτε έχει να κάνει (κυρίως) με το internet marketing.

shakespeareblog

Χαρακτηριστικά ενός καλού blog

Το blogging αρχικά ξεκίνησε ως μία μορφή παρουσίασης απόψεων, σκέψεων κλπ και ακόμη και σήμερα είναι το ίδιο, παρόλα αυτά αυτό που κάποτε ξεκίνησε ως χόμπυ, σήμερα είναι μία από τις πιο επικερδής μορφές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Το κακό είναι βέβαια ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει (εκτός από άλλους bloggers :D) ότι όταν κάποιος blogger ασχολείται επαγγελματικά με αυτό, πρόκειται για κανονική δουλειά η οποία έχει έξοδα, άγχος και φυσικά έσοδα. Για να φτάσετε φυσικά να βγάζετε χρήματα από το blogging, πρέπει να έχετε ένα blog που ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Ένα καλό blog επομένως πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Χρήσιμο περιεχόμενο για τους αναγνώστες.
 • Ενεργή χρήση των διαφόρων Social Networks για την αποτελεσματική προώθηση του.
 • Δημιουργία σχολίων σε άλλους bloggers (που συνήθως έχουν παρόμοια θεματολογία με τη δική σας).
 • Συνεχόμενη αναβάθμιση των γνώσεων ως bloggers, ώστε να παρουσιάζετε συνέχεια φρέσκο και ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Πως βγάζει χρήματα ένας blogger;

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ένας blogger μπορεί να κερδίσει χρήματα. Οι κυριότεροι τρόποι είναι:

 • Google Adsense
 • Affiliate Marketing
 • Πώληση Διαφημιστικού Χώρου
 • Πώληση Δικών σας Υπηρεσιών ή Προϊόντων (infoproducts κυρίως)
 • Με τη λήψη δωρεών

Προσωπικά έχω δοκιμάσει όλα τα παραπάνω. To Google adsense το έχω βάλει σε 3 – 4 blogs μου αυτή τη στιγμή και αποδίδει περίπου 80€ – 120€/μήνα. Δεν μπορούν επομένως θα θεωρηθούν σοβαρά έσοδα εκτός και αν κάποιος έχει ένα στόλο από 20 – 30 niche blogs ή αν δεν χτυπήσει κάποιον καλό όρο με SEO ή αν έχει πολύ μεγάλο traffic.

Το affiliate marketing έχει αυτή τη στιγμή την καλύτερη απόδοση, μιας και κάποιος μπορεί άνετα να βγάλει χ.χχχ αριθμό ψηφίων σχετικά εύκολα, μιας και έχεις να προωθήσεις προϊόντα επιτυχημένα. Η σωστή επιλογή και προώθηση των προϊόντων είναι το παν στο Affiliate marketing.

Διαφημιστικός χώρος ήταν πάντα ότι λιγότερο αποδοτικό και μέσα σε όλα τα άλλα σπάνια ζητούσε κάποιος διαφήμιση. Συνήθως για να πάρει κάποιος καλά χρήματα σε διαφημιστικούς χώρους πρέπει να είναι κάποιο μεγάλο ενημερωτικό portal και φυσικά να έχεις γνωριμίες με τα κατάλληλα άτομα για να σε πληρώσουν. Μπορεί να είναι πράγματι αρκετά επικερδής διαδικασία, αλλά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα άτομα.

Η πώληση υπηρεσιών ή προϊόντων μέσα από τα blogs είναι αρκετά επικερδής διαδικασία. Αν ακολουθήσουμε τα βήματα που ανέφερα παραπάνω για ποιοτικό περιεχόμενο κλπ, τότε οι χρήστες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σας εμπιστευτούν. Έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αγοράσει κάποιος από εσάς, σε αντίθεση με ένα απρόσωπο site – εταιρεία. Βέβαια υπήρξαν και περιπτώσεις που  κάποιο infoproduct μπορεί να μην έπιασε, αλλά και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι.

Τις δωρεές τις δοκίμασα ελάχιστα και πιστεύω ότι είναι η λιγότερη αποδοτική μέθοδος. Αν μπορείς να βγάλεις χρήματα με τις παραπάνω μεθόδους γιατί να ασχοληθείς με τις δωρεές;

Μεθοδολογία που ακολουθούν οι bloggers για να βγάλουν χρήματα

Θα ήταν ιδανικό αν μπορούσε ένας blogger να βγάλει αρκετά χρήματα μόνο από ένα blog ή μία συγκεκριμένη κατηγορία. Δυστυχώς όμως αυτό στις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό. Φυσικά μπορείτε να ασχοληθείτε μόνο με το blog σας και μετά από μερικά χρόνια να βγάζετε πλήρες εισόδημα, αλλά η περίπτωση μου και η περίπτωση των περισσότερων είναι διαφορετική. Συνήθως είναι αναγκαίο να διατηρούμε πολλαπλά blogs, προκειμένου να έχουμε έσοδα, ακόμη και αν δεν μας αρέσει μια θεματολογία.

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να γράφουμε εμείς όλο το περιεχόμενο. Για παράδειγμα έχω αυτή τη στιγμή 5 – 6 ελληνικά blogs πάνω σε διάφορες θεματολογίες (niches) μιας και κάποιοι είναι πιο επικερδής από κάποιους άλλους. Συνήθως προτιμώ να γράφω οτιδήποτε έχει να κάνει με το internet marketing και τη διατροφή – άσκηση. Παρόλα αυτά έχω blogs που έχουν θεματολογίες πάνω στη μόδα, τα ταξίδια, τις προσφορές, games κλπ. Αυτό γίνεται επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη η κλάδοι του Affiliate marketing σε επαρκές επίπεδο για να μπορούμε να ασχοληθούμε με οτιδήποτε θέλουμε.

Αν απευθυνθείτε σε αγγλόφωνο κοινό, τότε στην κυριολεξία μπορείτε να γράψετε οτιδήποτε θέλετε. Διατηρώ 4 – 5 αγγλικά blogs πάνω στην τεχνολογία, τα manga, σπίτι και κήπος, διακοπές και ταξίδια κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτά τα blogs γράφουν άλλοι (guest bloggers), οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το περιεχόμενο. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα μου Dokisoft.com έχω πάνω από 600 contributors και πάνω από 30 μόνιμους αρθρογράφους. Κάθε μήνα επομένως εφοδιάζομαι με πάνω από 100 άρθρα! Έτσι είναι και τα υπόλοιπα sites μου.

Πέρα από τα blogs διατηρώ και micro niche sites όπως το acai berry (το οποίο αγόρασα πρόσφατα), στα οποία προσπαθούμε να κάνουμε μια γρήγορη πώληση. Αυτό ξεφεύγει από την λογική του blogging, παρόλα αυτά μερικές φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε διάφορες τέτοιες σελίδες προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα μας.

Λίγα λόγια πριν το κλείσιμο.

Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφέρω πως το blogging μπορεί να είναι αρκετά επικερδές και να σας φέρει περισσότερα χρήματα απ’ όσα μια συμβατική δουλειά. Χρειάζεται όμως να φάτε αρκετές ώρες πάνω από το laptop σας και να αποδεχτείτε και το γεγονός ότι ενδεχομένως μπορεί να αποτύχετε, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό ποτέ δεν καταφέρνει να βγάλει έστω ένα πλήρες μηνιαίο εισόδημα.

Αν αποφασίστε να ασχοληθείτε με το blogging σας περιμένουν εκπληκτικές συγκινήσεις και μεγάλες προκλήσεις. Είναι ένα μαγικό ταξίδι που ακόμη και αν δεν σας φέρει τα κέρδη που περιμένετε, θα ασχοληθείτε έστω με κάτι που σας αρέσει.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Ένα Σχόλιο στο Άρθρο “Πως βγάζουν χρήματα οι Bloggers


 1. Συμφωνούμε απόλυτα ότι σωστή επιλογή και προώθηση των προϊόντων είναι το παν στο Affiliate marketing.

  Συμπληρώνοντας την πολύ καλή παρουσίαση, η επιλογή ενός προγράμματος affiliate θα πρέπει να περιέχει και την δυνατότητα επαναλαμβανόμενου εισοδήματος (recurring income). Έτσι το ROI και η μακροχρόνια αξία του πελάτη αυξάνονται προς όφελος του επαγγελματία affiliate.

  Γιώργος Δροσουλάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

 • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
 • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
 • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".