Η μονάδα Decibel (dB)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον fontas

Είναι απόφοιτος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Δίκτυα Υπολογιστών και τις Ψηφιακές Επικοινωνίες. Εργάζεται ως ερευνητής και ασχολείται με την μουσική και την τεχνολογία.


Πως χρησιμοποιείται στα ασύρματα δίκτυα.



decibel db

Ο Γερμανικός σιδηρόδρομος!


Η μονάδα Decibel (dB), κάτι που θα συναντάει συνέχεια μπροστά του όποιος ασχολείται με ασύρματα (και όχι μόνο) δίκτυα, χαρακτηρίζεται από δύο βασικές ιδιότητες. Είναι συγκριτική και είναι λογαριθμική.

Το ότι είναι συγκριτική σημαίνει ότι αυτό που μας λέει είναι πόσο διαφορετικό είναι ένα μέγεθος συγκριτικά με μία προηγούμενη κατάσταση ή συγκριτικά με κάτι άλλο. Επίσης, το γεγονός ότι είναι συγκριτική μονάδα μας επιτρέπει να συγκρίνουμε οποιοδήποτε μέγεθος επιθυμούμε. Συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιήσουμε το dB εάν δεν κάνουμε ξεκάθαρο με τι το συγκρίνουμε. Έτσι η παρακάτω φράση είναι λάθος:

“H ένταση ήχου που είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ακοή είναι 120dB.”

Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιηθεί σωστά. Ο πρώτος είναι να δηλώσει πως μεταβλήθηκε ένα μέγεθος, συγκρίνοντας το ουσιαστικά με μία προηγούμενη κατάσταση. Ακολουθούν μία σωστή χρήση αυτής της κατηγορίας.

“Η κεραία αυτή ενισχύει το σήμα κατά 8dB”

Η παραπάνω φράση είναι σωστή καθώς δηλώνει ξεκάθαρα με τι το συγκρίνουμε. Διαβάζοντας το καταλαβαίνουμε ότι το σήμα ενισχύεται από την κεραία και γίνεται 8dB ισχυρότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση του, δηλαδή χωρίς την κεραία.

Ο δεύτερος τρόπος χρήσης είναι συγκριτικά με μία μονάδα βάσης κοινώς αποδεκτή. Στην περίπτωση αυτή το dB δεν μετατρέπετε σε απόλυτο μέγεθος. Στα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιείται πολύ συχνά το dBm. Το dBm είναι μονάδα μέτρησης ισχύος που ουσιαστικά συγκρίνει την ισχύ με το 1mW. Είναι σωστό να πούμε:

“Το σήμα είναι 30dBm”

Αυτή η φράση σημαίνει ότι το σήμα είναι 30dB μεγαλύτερο από το 1mW.

Το ότι είναι λογαριθμική μονάδα σημαίνει στην πράξη ότι οι μεταβολές που εννοούν τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι φαίνεται. Υπάρχουν 4 απλοί κανόνες:

+3dB σημαίνει πολλαπλασιασμός με το 2
+10dB σημαίνει πολλαπλασιασμός με το 10
– 3dB σημαίνει διαίρεση με το 2
-10dB σημαίνει διαίρεση με το 10

Με αυτούς τους κανόνες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να κάνουμε όλες τις μετατροπές. Για παράδειγμα +9dB σημαίνει x2x2x2, δηλαδή πολλαπλασιασμός με το 8 ενώ -13dB σημαίνει /10/2 δηλαδή διαίρεση με το 20. Επίσης, το σήμα που είναι 30dBm από το παραπάνω παράδειγμα, είναι 30dB μεγαλύτερο από 1mW, δηλαδή 1000 φορές μεγαλύτερο, δηλαδή 1000mW=1W.

Τα πλεονέκτημα από την χρήση των dB είναι ότι σε μεγέθη που αλλάζουν πολύ, παίζουμε με πιο μικρά νούμερα. Για παράδειγμα σε μία ασύρματη ζεύξη κάποιων χιλιομέτρων είναι λογική μία απώλεια σήματος 120dB. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το σήμα γίνεται 1000000000000 μικρότερο σε ισχύ!!! Είναι πολύ πιο απλό να λέμε / γράφουμε / υπολογίζουμε 120dB. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι πράξεις γίνονται πολύ πιο απλά και εύκολα. Με τα dB ουσιαστικά κάνουμε πρόσθεση αντί για πολλαπλασιασμό και αφαίρεση αντί για διαίρεση.

Τέλος να δούμε μερικά χαρακτηριστικά από πράξεις με dB. Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι ότι πράξεις με dB δεν αλλάζουν την μονάδα μέτρησης καθώς δηλώνουν μεταβολή της. Για παράδειγμα έχουμε 1dBm + 3dB  = 4dBm. Επίσης, αρνητικά dBm έχουν νόημα καθώς δεν σημαίνουν αρνητική ισχύ. Για παράδειγμα -3dBm δεν είναι τίποτα άλλο από 0.5mW. Τέλος 0dB σημαίνει καμία μεταβολή (0dBm = 1mW).



Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Ένα Σχόλιο στο Άρθρο “Η μονάδα Decibel (dB)


  1. Μπράβο πολύ καλό!

    Με απλά λόγια εξηγείς δύσκολους όρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".