Γιατί να επιλέξετε το WordPress SEO by Yoast

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Γιώργος Ηλίδης

Ονομάζομαι Γιώργος και με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με το SEO, την προώθηση ιστοσελίδων και το WordPress. Στόχος μου είναι να παρέχω συμβουλές για τη βελτιστοποίηση σελίδων που επιθυμούν να κερδίσουν τους επισκέπτες τους, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.


Όλοι όσοι δημιουργούν ιστοσελίδες έχουν ακούσει για το SEO (Search Engine Optimization). Ομοίως, όλοι όσοι δημιουργούν με το WordPress έχουν ακούσει για τα plugins που είναι διαθέσιμα δωρεάν και φροντίζουν για αυτό το σπουδαίο ζήτημα.

Το WordPress είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το SEO, για αυτό και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εκεί έξω ως η πιο SEO friendly πλατφόρμα. Το πραγματικό όφελος, όμως, έρχεται όταν δώσετε μια δυνατή ώθηση στο συγκεκριμένο CMS, κάτι που γίνεται με τη χρήση των πρόσθετων (plugins) που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, το WordPress SEO by Yoast είναι μακράν το καλύτερο εργαλείο που μπορείτε να επιλέξετε για να ωθήσετε τη σελίδα σας. Με περισσότερα από οκτώ (8) εκατομμύρια downloads, αυτή είναι η ιδανική λύση για κάθε σελίδα WordPress.

Χωρίς περισσότερα λόγια, πάμε να δούμε μαζί τους βασικότερους λόγους που πρέπει να επιλέξετε το WordPress SEO του Yoast έναντι κάθε άλλου ανταγωνιστικού plugin.

Τίτλος & περιγραφή της αρχικής σελίδας

Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να ορίσετε τα meta στοιχεία της αρχικής σας σελίδας, αλλά και κάθε σελίδας όπως θα δούμε στη συνέχεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε τα κείμενα στα απαραίτητα πεδία. Βέβαια αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που προσφέρουν όλα τα ανταγωνιστικά πρόσθετα.

WordPress SEO - Home meta's

Προχωρήστε παρακάτω και θα ανακαλύψετε ότι σίγουρα δεν είναι αυτός ο λόγος που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Robots, authorship & αρχεία (archives)

Μια ακόμα έξυπνη επιλογή του plugin είναι να επιτρέπει με την ίδια ευκολία να κάνετε index ή όχι όλες τις σελίδες και τα άρθρα (βέβαια αυτό είναι επιθυμητό σε ελάχιστες περιπτώσεις), να επιλέξτε με ένα κλικ ποια αρχεία (archives) θα γίνονται index και ποια όχι, καθώς επίσης και να απενεργοποιήσετε μερικά εάν θέλετε.

Είναι συχνό φαινόμενο πολλοί Webmasters να προτιμούν να απενεργοποιήσουν εντελώς αρχεία όπως τα author archives και τα date archives. Με το WordPress SEO by Yoast, μπορείτε με ένα κλικ να τα απενεργοποιήσετε και το plugin θα αναλάβει να κάνει τα απαραίτητα redirects για να μην δημιουργηθεί καμία 404 σελίδα.

Ακόμη, μπορείτε εύκολα να ορίσετε τη γενική μορφή του τίτλου που επιθυμείτε σε κάθε αρχείο, όπως επίσης και να δώσετε ελληνικούς τίτλους στην 404 και στη σελίδα αναζήτησης.

Βελτιστοποίηση κάθε σελίδας/άρθρου ξεχωριστά

Το συγκεκριμένο πρόσθετο, όπως και άλλα ανταγωνιστικά του, ενσωματώνει έναν πίνακα κάτω από τη βασική διαχείριση μιας σελίδας/άρθρου με όλα τα στοιχεία που αφορούν στο SEO της/του.

Η διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ότι δε δείχνει μόνο ένα πλήρες preview του αποτελέσματος στο Google, αλλά παρέχει και πολλά άλλα βασικά στοιχεία με μόνο αντίτιμο να ορίσετε τη βασική λέξη-κλειδί. Μόλις αυτό γίνει, το πρόσθετο αμέσως θα κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο και τον τρόπο γραφής του.

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε τις παρατηρήσεις για ένα τυχαίο άρθρο.

Yoast post panel

Yoast plugin post panel (2)

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει και δυνατότητα να ορίσετε για κάθε σελίδα ή άρθρο στοιχεία όπως:

– Meta Robots
– Τίτλος στα breadcrumbs (θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτά)
– Επιλογή ένταξης ή όχι στο sitemap
– Προτεραιότητα στο sitemap
– Canonical URL (για να αποφύγετε ποινές λόγω duplicate content)
– 301 Redirect

Yoast plugin post panel (3)

Χάρτες ιστότοπου – HTML/XML Sitemaps

Το WordPress SEO by Yoast χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο τους χάρτες ιστότοπου (sitemaps). Δημιουργεί αυτόματα XML και HTML sitemaps που υποστηρίζουν και εικόνες. Δίνει τη δυνατότητα επιλεκτικής αφαίρεσης συγκεκριμένων άρθρων/σελίδων, με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο χάρτης δημιουργείται αμέσως μετά την δημιουργία νέου περιεχομένου και ως εκ τούτου, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν θεωρητικά να ενημερωθούν από το επόμενο κιόλας λεπτό.

Είναι ένα από τα λίγα πρόσθετα του WordPress που φροντίζει με άριστο τρόπο τους sitemaps, χωρίς να πρέπει να κάνετε εγκατάσταση ενός δεύτερου plugin για αυτό το θέμα, όπως συνήθως γίνεται.

Σημειώστε ότι το θέμα των sitemaps είναι άξιο προσοχής, καθώς πρέπει να αποφασίσετε τι είναι ιδανικό να περιέχουν και τι όχι για τη δική σας σελίδα. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί καθώς υπάρχει ένας πλήρης οδηγός ρύθμισης του WordPress SEO by Yoast ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξηγεί αναλυτικά το θέμα των χαρτών ιστότοπου.

RSS Footer Message

Το plugin του Yoast σας επιτρέπει να εισάγετε εύκολα ένα RSS Footer μήνυμα της επιλογής σας στο τέλος κάθε post που εμφανίζεται στα RSS Feeds. Οι περισσότεροι bloggers το χρησιμοποιούν για να προτρέπουν τους αναγνώστες των feeds να γίνουν subscribers, αλλά αρκετοί το χρησιμοποιούν και για τους spammers, που μπορεί να αντιγράψουν το περιεχόμενό τους, γράφοντας ένα copyright μήνυμα.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που μπορεί να αλλάξει εύκολα, επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε κάποιο προϊόν σας ή ένα συγκεκριμένο άρθρο ανά περίοδο.

Με τις παραπάνω λειτουργίες μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση ακόμη ενός plugin που πολλοί Webmasters χρησιμοποιούν.

Social on-page optimization

Ο developers του plugin (Joost) έχει φροντίσει για μια ενσωματωμένη επιλογή που σας επιτρέπει να εισάγετε το σωστό τίτλο, την περιγραφή και μια εικόνα για το facebook χρησιμοποιώντας OpenGraph meta data. Αρκετοί από εσάς μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη δημοσίευση μιας σελίδας στο facebook που οδήγησε στην εμφάνιση λάθος στοιχείων. Με την παραπάνω λειτουργία αυτό δε θα συμβεί πότε ξανά Εφόσον ορίσετε στον πίνακα του πρόσθετου τη σελίδα σας στο facebook, αξίζει να ελέγξετε και τις υπόλοιπες δυνατότητες που παρέχει.

Σχετικά με το twitter, επιτρέπει την εισαγωγή twitter cards για WordPress.

Εισάγετε εύκολα και γρήγορα breadcrumbs

Τα breadcrumbs αποτελούν ένα στοιχείο που συμμετέχει ενεργά στο SEO της σελίδας σας φροντίζοντας για το internal linking της, βοηθώντας τόσο τα bots των μηχανών αναζήτησης όσο και τους επισκέπτες σας να πλοηγηθούν ευκολότερα σε αυτήν.

Το συγκεκριμένο πρόσθετο επιτρέπει τη δημιουργία breadcrumbs και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ορίσετε μερικά στοιχεία που αφορούν στην εμφάνιση τους.

Yoast plugin breadcrumbs

Επίλογος

Γνωρίζουμε ότι πολλοί χρήστες και επαγγελματίες που έχουν επιλέξει το WordPress για την κατασκευή και διαχείριση ιστοσελίδων επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το All In One SEO Pack. Πρόκειται για ένα αξιόλογο πρόσθετο που, όμως, κατά τη γνώμη μας είναι κατώτερο από αυτό του Yoast για το WordPress SEO.

Ο μοναδικός λόγος αποφυγής του πρόσθετου του Yoast είναι η πιθανή δυσκολία στη ρύθμιση του, κάτι που δεν έχετε να φοβάστε μετά την ανάγνωση του οδηγού που δόθηκε παραπάνω.

Μη χάνετε άλλο χρόνο και δοκιμάστε το τώρα!


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

5 Σχόλια στο Άρθρο “Γιατί να επιλέξετε το WordPress SEO by Yoast


 1. Πολύ ενδιαφέρον το plugin WordPress SEO by Yoast και φυσικά όλες οι παρατηρήσεις που κάνετε!Θα προσπαθήσω να εντρυφήσω…

 2. Γιώργος Ηλίδης on said:

  Δήμητρα πρόκειται για ένα πρόσθετο άξιο της προσοχής όλων όσων δημιουργούν με το WordPress. Σίγουρα θα βγεις κερδισμένη αν το χρησιμοποιήσεις!

 3. Το έχω δοκιμάσει και να ‘με ειλικρινής δεν πολύ μάρεσε

 4. Γιώργος Ηλίδης on said:

  Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά απωθεί αρκετούς χρήστες. Οι δυνατότητες του όμως το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αν ο λόγος που δεν σου άρεσε είναι οι δυσκολίες στη ρύθμιση, αξίζει να προσπαθήσεις να το δεις με άλλο μάτι!

 5. stefanos on said:

  Όλι πεφτουν με τα μουτρα σε πολυ γνωστες και πολυ διαφησμενες εκδοσεις pluggins,ενω αν ψαξεις θα βρεις αγνωστα πραγματικα διαμαντια
  Προτιμώ την PRO εκδοση WordPress Seo Pressor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

 • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
 • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
 • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".