Συνέντευξη με τον Γιώργο Δελαπόρτα, Δημιουργό του ALPHA CMS & ALPHA Script

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Eίμαι Co-founder της EnterLogic που ειδικεύεται κυρίως στο Internet Marketing. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Twitter και Google Plus.


Γιώργο καλησπέρα, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην κοινότητα του iFeed. Θα ήθελες να μας κάποια πράγματα για εσένα, καθώς επίσης και για τα projects πάνω στο οποία έχεις ασχοληθεί;

Καλησπέρα Αλέξανδρε και σε ευχαριστώ που με κάλεσες να δώσω αυτή την συνέντευξη γιατί μου δίνεις βήμα να παρουσιάσω λίγα πράγματα για εμένα και την δουλειά μου. Όπως γνωρίζεις είμαι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής με MSc στις επικοινωνίες δεδομένων και δικτύων και ειδικεύομαι και ερευνών πάνω στο Security και τους Anti-Hacking μηχανισμούς. Επιπλέον είμαι Enterprise Systems Architect και έχω εργαστεί σε παγκόσμια έργα.

Η ιστορία με εμένα ξεκινά από τη παιδική μου ηλικία. Από τα 8 μου δειλά δειλά είχα επαφή με τους Η/Υ παίζοντας παιχνίδια λόγω του ότι είχα ξαδέρφια μεγαλύτερα από εμένα. Η πρώτη μου επαφή ήταν με τον θρυλικό intel 80×286 και αργότερα με τον 80×386. Οι Η/Υ με μάγεψε και έτσι από τα 12 μου κατάλαβα τι ακριβώς θέλω να σπουδάσω και να κάνω στη ζωή μου. Απέκτησα δικό μου Η/Υ στα 14 και επειδή είχα βλέπεις από μικρός την τάση να σκαλίζω ότιδήποτε τεχνικό μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα να φτιάξω το δικό μου παιχνίδι στον υπολογιστή. Έτσι ρώτησα, έμαθα και κατέληξα στο ότι πρέπει να μάθω προγραμματισμό! Από εκεί και πέρα η ενασχόληση μου έγινε πιο θερμή σε διάφορους τομείς της επιστήμης της πληροφορικής για να φτάσουμε στο σήμερα που αναπτύσσω μεγάλα έργα για διαστημικές τεχνολογίες στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο στον όμιλο εταιριών ARATOS.

Παράλληλα έχω ιδρύσει μια εταιρία λογισμικού εδώ και 2 χρόνια, που παράγει web applications, sites καινοτομίες και κάνει πολύ R&D. Η εταιρία εδρεύει στην Αγγλία και ονομάζεται localhost Ltd. Γενικά βλέπω τον εαυτό μου σαν Entrepreneur και νέο επιχειρηματία.

Τέλος θέλω να προσθέσω πως προσωπικά ασχολούμαι από το 2002 και με το Open Source Community. Ανάμεσα στα πολλά που έχω κάνει ή κάνω, έχω 5 μεγάλα έργα που έχουν δώσει πολλά ή θα δώσουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Το πρώτο είναι το Geeks Artificial Neural Network (G.A.N.N), το δεύτερο είναι το ALPHA Framework/CMS, το τρίτο το πιο νέο είναι το ALPHA/Cloud Script, το τέταρτο είναι το Specter και το πέμπτο είναι το BULL.

 

Ποια είναι τα κύρια projects στα οποία εργάζεσαι το τελευταίο διάστημα;

Αχ, δύσκολη ερώτηση γιατί είναι πολλά. Τα βασικά είναι το ALPHA/Cloud Script και το ALPHA Framework/CMS.

 

Τι νέο ακριβώς προσφέρει το CMS σου και πότε ξεκίνησες να το διαθέτεις;

To ALPHA Framework/CMS είναι το πρώτο και πλέον ένα από τα λίγα CMS στην αγορά που έχουν στόχο τον developer και όχι τον end-user. Η διαφορά του ALPHA Framework/CMS είναι ότι διαχωρίζει καταρχήν την έννοια του Framework από το CMS και δρα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Framework το κάνει χρήση ο developer σε ένα οποιοδήποτε έργο του χωρίς να κάνει χρήση και του CMS. Επιπλέον το CMS στηρίζεται εξολοκλήρου στο Framework. Εδώ υπάρχει και ένα “innovation”. Σε αντίθεση με άλλα CMS τα οποία ζητάνε από τον προγραμματιστή να ακολουθήσει συγκεκριμένα πρότυπα και κώδικα και A.P.I, το ALPHA CMS δεν το κάνει αυτό.

Επειδή, η πληροφορική είναι επιστήμη και τέχνη και ο προγραμματισμός επίσης είναι τέχνη, είναι μουσική και ζωγραφική, δεν είναι σωστό και φυσικά αντιπαραγωγικό το να βάζεις σε πλαίσια τους προγραμματιστές που θέλουν να υλοποιήσουν ένα έργο. Αυτό σκοτώνει την δημιουργικότητα τους και συμπιέζει την ευελιξία τους. Έτσι λοιπόν και με την φιλοσοφία ότι η ελευθερία και η ικανότητα του προγράμματος να προσαρμόζεται στον προγραμματιστή είναι το ορθόν και όχι το ανάποδο, σχεδίασα το ALPHA Framework/CMS ώστε να μπορεί ο κάθε developer να γράφει δικό του κώδικα, όπου αυτός κρίνει ότι τον βολεύει, και να επεκτείνει με extensions/modules την λειτουργικότητα του ALPHA CMS.

Επιπλέον για το ALPHA CMS όλα είναι extensions και όλα είναι modules. Επάνω στην λογική αυτή ακόμα και ένα άλλο CMS ή Framework να βάλουμε κάτω από το ALPHA Framework/CMS, μπορούμε να το κάνουμε χρήση σαν native extention!

Τέλος, το ALPHA Framework/CMS ξεκίνησε σαν προσωπική προσπάθεια στις αρχές του 2009 και σήμερα έχει φτάσει στην έκδοση 10.0.

Το δεύτερο έργο μου, το ALPHA/Cloud Script, και το οποίο είναι πρόσφατο, είναι ένα abstract universal προγραμματιστικό μοντέλο που επιτρέπει την διασύνδεση ανόμοιων συστημάτων, προγραμμάτων, τεχνολογιών πάνω από το cloud και το web.

Ο στόχος είναι η ικανότητα όλων αυτών των συνιστωσών να επικοινωνούν χωρίς κανείς προγραμματιστής ποτέ ξανα να αναγκαστεί να γράψει μια γραμμή κώδικα για να διασυνδέσει ή να κάνει συμβατό ένα application με ένα άλλο ώστε να μπορούν αυτά τα 2 να “μιλήσουν” ή ακόμα καλύτερα να μεταφερθούν και να “τρέξουν” από μια πλατφόρμα σε μια άλλη!

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι μια εφαρμογή για iPhone που γράφτηκε σε Obj-C να μεταφερθεί σαν native app σε Android που τρέχει Java και C++ χωρίς καμία αλλαγή!

Το παράδειγμα ισχύει για όλες τι πλατφόρμες, γλώσσες προγραμματισμού O/S και τέλος συσκευές. Το ALPHA/Cloud Script είναι επιπλέον σημαντικό για M2M Communications κάτι το οποίο είναι εξαιρετική λύση για embedded devices και την γεφύρωση ανόμοιων ηλεκτρονικών συστημάτων. Τρεις μεγάλες εφαρμογές είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, το house automation και τα space technologies στο κομμάτι των δορυφόρων και τον space shuttles.

Ουσιαστικά το ALPHA/Cloud Script φέρνει μια νέα επαναστατική εποχή όπου η φράση “Code Once, Deploy Anyhwere” γίνεται πραγματικότητα!

 

Πως βλέπεις μέχρι στιγμής την ανταπόκριση του κοινού; Υπάρχουν webmasters που το χρησιμοποιούν και από ποιες περιοχές κυρίως;

Γενικά ήταν δύσκολο να το κάνουν adapt στην αρχή γιατί πολλοί ήταν επηρεασμένοι από τα γνωστά Joomla, Drupal, Wordpres κτλ. Ήταν λογικό. Απλά άργησαν να καταλάβουν ότι συστήματα που είναι τόσο γενικευμένα μεταφέρουν μια σειρά προβλημάτων και τα κάνουν βαριά και δύσχρηστα και κάθε άλλο παρά βολικά είναι για σοβαρά μεγάλα έργα ή για custom/tailor-made solutions.

Σήμερα το ALPHA Framework/CMS έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και έχει γίνει πάρα πολλές φορές download από το Source Forge. To ALPHA Framework/CMS πλέον το κάνουν πάρα πολύ χρήση στην Ινδία και στην Κίνα για μικρά και μεγάλα έργα. Επιπλέον και στην Ευρώπη οι Γερμανοί και οι Ιταλοί δείχνουν να έχουν προτίμηση. Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Αμερικάνοι και οι Έλληνες.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα στατιστικών καθώς και μετρήσεις από support requests που λαμβάνω ανα καιρούς. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως το ALPHA Framework/CMS έγινε χρήση για να στηθεί επάνω του η παγκόσμια καινοτομία και πλατφόρμα του galoo!

 

Πολύ ωραία Γιώργο. Θα ήθελα να σε ρωτήσω περισσότερα πάνω στο ALPHA Script. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και άλλες υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτό;

Βασικά όχι. Το ALPHA Script είναι παγκόσμια καινοτομία και από όσο γνωρίζω κανείς δε “τόλμησε” μέχρι σήμερα να το κάνει γιατί από μόνο του δημιουργεί μια νέα αγορά αλλά εξελίσσει και την υπάρχουσα.

Το μόνο που έχω δει ανά περιόδους είναι γλώσσες προγραμματισμού που υπόσχονται πως γράφοντας σε αυτές ο κώδικας θα είναι μεταφέρσιμος και θα μπορεί να μετασχηματιστεί σε αντικείμενες γλώσσες για κάθε συσκευή και O/S που υποστηρίζεται από την πλατφόρμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Haxe.

Αυτό όμως εμένα και χιλιάδες άλλους Software Architects δεν μας ικανοποιεί και μας περιορίζει. Εμείς θέλουμε να μιλάμε μια ενιαία παγκόσμια γλώσσα όπως τα Αγγλικά και να μπορούμε να παράγουμε αποτέλεσμα που θα “τρέχει” σε διαφορετικά συστήματα. Αυτό το ALPHA Script το κάνει 99.99999%!

 

Για ποιο λόγο ονόμασες το CMS σου ALPHA CMS και την εφαρμογή σου ALPHA Script; Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δυο;

Χεχε, αυτό είναι μια κλασσική ερώτηση που πολλοί μου κάνουν ανά καιρούς. Η απάντηση είναι όχι. Απλά μου αρέσει το γράμμα Α(άλφα) γιατί δείχνει δύναμη, υπεροχή και είναι το πρώτο γράμμα σε πολλές γλώσσες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και το φίλο μου Χρήστο Καρύδη, για το σχεδιασμό του λογότυπου.

 

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη διάθεση των παραπάνω εφαρμογών;

Η τακτική μου σε κάθε εφαρμογή είναι να καλύπτω και να ικανοποιώ ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση κάθε μια εκ των εφαρμογών δίνει λύσεις σε διαφορετικούς τομείς.

 

Είναι οι παραπάνω υπηρεσίες free / open source κλπ;

Σχεδόν το 99% των υπηρεσιών και εφαρμογών που αναπτύσσω είναι Free και Open Source.

 

Σκέφτεσαι να τις εκμεταλλευτείς εμπορικά στο μέλλον;

Όπως κάθε καλός επιχειρηματίας και Entrepreneur βλέπει το κέρδος στα “σημεία” θα έλεγα πως ναι. Έτσι και αλλιώς κάθε υπηρεσία που παρέχω μπορεί να γίνει και commercial on-demand εάν ζητηθεί ιδιαίτερη μεταχείριση ή υποστήριξη από την πλευρά τους.

 

Τι άλλα projects σκέφτεσαι να συνεχίσεις στο μέλλον;

Το μέλλον είναι αβέβαιο και δε γνωρίζω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν βλέπω κάτι νέο για την ώρα γιατί ήδη τα έργα που δουλεύω δε θα ολοκληρωθούν ποτέ άρα θα πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζω τα τωρινά μέχρι να φτάσω σε ένα επίπεδο σχετικής σταθεροποίησης. Υπάρχει βέβαια και η ιδέα της δημουργίας ενός Incubator για να οργανώσουμε εδώ στην Ελλάδα μια ομάδα επίλεκτων καινοτόμων που θα αναπτύξουν 2 με 3 μεγάλα έργα και θα ανοίξουν μια εταιρία λογισμικού και υπηρεσιών στοχευμένη στο B2B.

 

Η ομάδα του Ifeed θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Γιώργο για την παραχώρηση συνέντευξης στο ifeed και να του ευχηθεί καλή επιτυχία!


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".