Συνηθισμένα SEO λάθη στο WordPress site σας!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αρτέμης Κασομούλης

Ονομάζομαι Αρτέμης Κασομούλης και είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας του ifeed.gr. Είμαι υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Job Fair Athens 2015, της μεγαλύτερης φοιτητικής πρωτοβουλίας για τη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα μου είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η κατασκευή ιστοσελίδων, η συγγραφή άρθρων & το blogging, ο εθελοντισμός, η μουσική, το ανοιχτό λογισμικό, η επιχειρηματικότητα και το ποδήλατο! Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, LinkedIn, Twitter και Google Plus.


WordPress-SEO-MistakesΤο WordPress είναι, αυτή τη στιγμή, το δημοφιλέστερο CMS και λόγω του μεγάλου κοινού που έχει, έχει αυξήσει και αρκετά τις δυνατότητες του. Πλέον, με το WordPress μπορείτε να φτιάξετε από ένα απλό προσωπικό blog, μέχρι μία πολύπλοκη εταιρική ιστοσελίδα ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ( eshop).

Έτσι, πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν το WordPress, σχεδόν για όλες τους τις δουλειές, καθώς έχουν μάθει να το χρησιμοποιούν αρκετά καλά, και μπορούν να κάνουν κάθε φορά τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα τους φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόλο, όμως, που ασχολούνται τόσο με αυτό, ξεχνάνε ή δεν γνωρίζουν, να αποφύγουν κάποια λάθη που γίνονται και αφορούν το SEO. Έτσι είναι λίγο κρίμα να έχετε ασχοληθεί τόσο με την κατασκευή της ιστοσελίδας και να μην καταφέρνετε τελικά να το προωθήσετε σωστά λόγων “ανόητων” λαθώς που γίνονται.

Στη συνέχεια, θα αναφέρω ορισμένα από τα πιο συχνά SEO λάθη που παρατηρούνται.

1. Δεν χρησιμοποιείται page title

Ο τίτλος της σελίδας είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε μία σελίδα. Βοηθάει, τόσο τις μηχανές αναζήτησεις ώστε να εμφανίζουν ένα τίτλο που θα περιγράφει όσο πιο σύντομα γίνεται το site σας, όσο και όσους θέλουν να το επισκέπτονται συχνά, προσθέτοντας το στους σελιδοδείκτες τους, αλλά και ανοίγοντας το σε διαφορετικές καρτέλες στον περιηγητή τους.

Ο τίτλος βρίσκεται μέσα στον κώδικα της ιστοσελίδας με την μορφή, <title>Ο τίτλος του site μου</title>.

2. Δεν υπάρχει αρχείο robots.txt

Η ύπαρξη ενός αρχείου robots.txt με τις κατάλληλες εντολές, μπορεί να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης, ώστε να μην καταχωρούν τα πάντα στα αποτελέσματα τους, αλλά να εμφανίζουν τις χρήσιμες σελίδες που μας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα τα άρθρα μας και την σελίδα “Σχετικά με εμάς” (ο τίτλος αυτής της σελίδας δεν είναι πάντα έτσι, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ) που περιλαμβάνει πληροφορίες για το site, την εταιρεία (εάν είναι εταιρικό site) κτλ.

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή δημιουργία του αρχείου robots.txt, δείτε ένα παλιότερο άρθρο του Θοδωρή.

3. Ύπαρξη αρχείου sitemap.xml

Αρκετές ιστοσελίδες δεν έχουν το αρχείο sitemap.xml το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την σωστή προώθηση της ιστοσελίδας σας. Το XML Sitemap ενημερώνει και τις μηχανές αναζήτησης για τις σελίδες και τα άρθρα που υπάρχουν στο site σας, που θα τα βρείτε και πόσο συχνά να γίνονται index. Επίσης, δημιουργούνται επιπλέον σύνδεσμοι που θα σας βοηθήσουν στο αποτελεσματικότερο SEO.

4. Άσχημα permalinks

Οι άσχημοι σύνδεσμοι, του τύπου http://tositemou.tld/?p=1 δεν βοηθάνε στο αποτελεσματικό SEO. Για αυτό, καλό είναι να πάτε στις ρυθμίσεις του wordpress site και συγκεκριμένα στη σελίδα Permalinks, και να αλλάξετε την προεπιλεγμένη επιλογή με κάποια όπως το όνομα του άρθρου. Εάν το site σας είναι με ελληνικά άρθρα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο plugin το οποίο να μετατρέπει τα ονόματα των άρθρων σε greeklish στους συνδέσμους, γιατί εάν κάνετε copy – paste τους συνδέσμους με ελληνικούς στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει πρόβλημα με την κωδικοποίηση.

5. Ύπαρξη meta description

Αυτό είναι λιγότερο σημαντικό, από τον τίτλο. Ωστόσο, βοηθάει στο να δίνει κάποιες λέξεις “κλειδιά” στις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες να εμφανίζονται στις αναζητήσεις.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψην, ή μπορεί αυτά που αναφέρω να μην σας φαίνονται σημαντικά, ωστόσο, έχουν και αυτά τη σημασία τους και βοηθάνε και δεν θα πρέπει να τα αγνοούμε τελείως.  Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

2 Σχόλια στο Άρθρο “Συνηθισμένα SEO λάθη στο WordPress site σας!


  1. Νομιζω πως μετα τα τελευταια update και την καταχρηση των metadata δε παιζουν τοσο μεγαλο ρολο τα υπολοιπα ομως ειναι must!

  2. Το metadescription είναι βασικός παράγοντας για να έχεις καλύτερο CTR. Σίγουρα δεν μετράει τόσο, αλλά οι περισσότεροι διαβάζουν την περιγραφή πριν κάνουν κλικ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".