Η λίμνη Κερκίνη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αρτέμης Κ.

Ονομάζομαι Αρτέμης και είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας του ifeed.gr. Ως λάτρης της τεχνολογίας, προσπαθώ, όσο γίνεται, να παρακολουθώ τις εξελίξεις της. Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα μου είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η κατασκευή ιστοσελίδων, η συγγραφή άρθρων & το blogging, ο εθελοντισμός, η μουσική, το ανοιχτό λογισμικό, η επιχειρηματικότητα και το ποδήλατο!


Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή του νομού Σερρών υπάρχουν σημαντικοί υδροβιότοποι με διεθνή σημασία. Ο σημαντικότερος και πιο γνωστός είναι αυτός της Κερκίνης. Η λίμνη Κερκίνη δεν είναι, όπως από πολλούς θεωρείται η πρώην λίμνη Αχινού που αποτελούσε κατά το μεγαλύτερο μερος της βαλτώδη τόπο και εκτείνονταν από τις εκβολές του Στρυμόνα μέχρι περίπου το μέσον του νομού Σερρών. Δημιουργήθηκε με την τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό. Αποτελεί έργο που έχει μεγάλη ωφέλεια για τη γεωργία και παράλληλα είναι υδροβιότοπος για χιλιάδες ζώα και πουλιά. Στην αρχαιότητα λέγονταν Κέρκουρο. Κερκινίτις αποκαλούνταν ή αποξηραμένη λίμνη του Αχινού, απομεινάρι της οποίας αποτελεί η σημερινή λίμνη του Πεθελινού.
Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54250-72110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια. Δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.

Η Κερκίνη αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα θετικής παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση αφού, με τη δημιουργία του τεχνητού φράγματος, επανήλθαν οι ισορροπίες του οικοσυστήματος. Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Είναι ένας πραγματικός παράδεισος μόλις 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη! Ξεχωριστή για την περιοχή και σπάνια πλέον για όλη την Ελλάδα είναι η παρουσία των βουβαλιών που βόσκουν στα υγρολίβαδα κοντά στις όχθες του ποταμού και αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα.




Η ιστορία της Κερκίνης ξεκίνησε το 1932 όταν έγινε το πρώτο φράγμα στο Λιθότοπο και τα νερά του Στρυμόνα σχημάτισαν ένα τεχνητό ταμιευτήρα νερού. Τα αβαθή νερά, η πλούσια βλάστηση και οι ήπιες κλίσεις του ανάγλυφου συντέλεσαν στη διατήρηση του φυσικού πλούτου. Από το 1971 ο υγρότοπος προστατεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ.


Δραστηριότητες

Στην Κερκίνη δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Υπάρχουν δραστηριότητες για όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα. Όλες έχουν ως επίκεντρο τη φύση και έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης σε συνδυασμό με την αναψυχή. Υποστηρίζονται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τους εξαιρετικούς οδηγούς/εκπαιδευτές.

* οδική ξενάγηση με τζιπ 4×4
* περιήγηση στη λίμνη με κανό ανάμεσα στα δέντρα, στις καλαμιές και σε αβαθή νερά
* περιήγηση στη λίμνη με βάρκα
* κινητή κατασκήνωση για παιδιά ηλικίας από 11
* περιβαλλοντική ενημέρωση
* περιηγητική φωτογραφία (περιηγήσεις επιλεγμένων σημείων για φωτογράφηση άγριας φύσης.)
* παρατήρηση της φύσης από τη στεριά με ισχυρά τηλεσκόπια
* ορεινή πεζοπορία (διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους στις οροσειρές Κερκίνης (Μπέλλες) και Κρουσίων)
* ποδηλατικές εκδρομές (από 1χλμ ώς 80χλμ. επίπεδης διαδρομής και από 1χλμ. ώς 120χλμ. διαδρομής βουνού)
* τοξοβολία
* Flying Fox
* παρατήρηση πουλιών
* εκδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4
* περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά
* προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για σχολεία και συλλόγους
* οικοτουριστικές και αγροτουριστικές εκδρομές τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για φορείς, εταιρείες και ιδιώτες
* κινητή κατασκήνωση για παιδιά και νέους




Διαμονή

Στην Κερκίνη θα βρείτε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Μερικές από αυτές προσφέρουν και παροχή υπηρεσιών σε διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης της λίμνης με οργανωμένες περιηγήσεις, βάρκες για βόλτες στη λίμνη, ποδηλασία, εκδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4 και πολλά άλλα.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".