Τραγωδία σε Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής στο Βερολίνο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αρτέμης Κ.

Ονομάζομαι Αρτέμης και είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας του ifeed.gr. Ως λάτρης της τεχνολογίας, προσπαθώ, όσο γίνεται, να παρακολουθώ τις εξελίξεις της. Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα μου είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η κατασκευή ιστοσελίδων, η συγγραφή άρθρων & το blogging, ο εθελοντισμός, η μουσική, το ανοιχτό λογισμικό, η επιχειρηματικότητα και το ποδήλατο!


Πώς ήταν δυνατόν μια χαρούμενη εκδήλωση για νέους να μετατραπεί σε κόλαση: Πώς ένα υπαίθριο πάρτι για 1,5 εκατομ. επισκέπτες να γίνει σε χώρο για 250.000; Αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις…

Μια ημέρα μετά την τραγωδία στο Ντούιζμπουργκ, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 350 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Loveparade στο πλαίσιο εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ρουρ 2010, επικρατεί θρήνος, λύπη, οργή, αλλά και μεγάλη απορία για το πώς ήταν δυνατόν να καταλήξει σε τέτοια τραγωδία ένα νεανικό φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό στη Γερμανία. Ήταν η πόλη του Ντούιζμπουργκ προετοιμασμένη για να υποδεχτεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών; Είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας; Για όλα αυτά αναμένονται απαντήσεις στη συνέντευξη τύπου που προγραμματίζεται για το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης.

Το πάρτι συνεχίζονταν…

Στον τόπο της τραγωδίας, ένας εμπορικός σιδηροδρομικός σταθμός που δεν λειτουργεί πια και ιδιαίτερα στη σήραγγα, όπου έγινε και η τραγωδία, έρχονται από χθες το βράδυ άνθρωποι και αφήνουν κεριά και λουλούδια.
Και όμως. Την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να φέρουν στη ζωή ανθρώπους ποδοπατημένους και αναίσθητους, την ίδια ώρα που τα ελικόπτερα μετέφεραν στα γύρω νοσοκομεία βαριά τραυματισμένους, το μεγάλο πάρτι συνεχίζονταν, από τα τεράστια μεγάφωνα του Φεστιβάλ μεταδίδονταν ηλεκτρονική μουσική, ο κόσμος χόρευε και τραγουδούσε προφανώς μη γνωρίζοντας τι εκτυλίσσονταν λίγα μέτρα πιο κάτω. Για να μη δημιουργηθεί ξανά πανικός οι διοργανωτές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη ροή της εκδήλωσης και να μην ενημερώσουν τους επισκέπτες. Ο Βόλφγκανγκ Ράμπε, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης δίνει εξηγήσεις για την απόφαση αυτή. «Σταθμίσαμε όλα τα υπέρ και κατά που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια και η ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης αποφάσισε να μην δώσει εντολή να σταματήσουν αμέσως οι εκδηλώσεις», λέει. «Θέλαμε να τελειώσει η διοργάνωση με ηρεμία ώστε να μην προκληθούν και πάλι φαινόμενα πανικού. Η συγκοινωνία προς το Ντούιζμπουργκ έκλεισε για να προλάβουμε τυχόν νέο κύμα επισκεπτών».

Ποδοπατημένοι, λιωμένοι…

Στο μεταξύ έγιναν γνωστές νέες πληροφορίες για το πώς έγινε η τραγωδία. Επειδή είχε δημιουργηθεί συνωστισμός στη σήρραγα εισόδου προς το χώρο της εκδήλωσης, η οποία όπως φαίνεται ήταν και η μόνη οδός πρόσβασης προς τους χώρους της εκδήλωσης, ορισμένοι προσπάθησαν να ανέβουν σε έναν τοίχο του τούνελ αλλά έπεσαν. Ακολούθησαν σκηνές πανικού, οι άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί ανάμεσα στο τούνελ, ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που δεν υπήρχε χώρος διαφυγής. Αυτόπτες μάρτυρες μετέφεραν ανατριχιαστικές σκηνές από το χώρο της τραγωδίας, άνθρωποι ποδοπατημένοι, σχεδόν λιωμένοι χωρίς παπούτσια, χωρίς τίποτα, άλλοι άψυχοι στο έδαφος και την αστυνομία με την απειλή όπλων να προσπαθεί να ωθήσει τη μάζα έξω από το τούνελ…
Και το ερώτημα παραμένει: πώς ήταν δυνατό να επιτραπεί μια εκδήλωση με ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες σε ένα χώρο δυναμικότητας το πολύ για 250.000 ανθρώπους…

Οι πολιτικοί για την τραγωδία

Η τραγωδία που συνέβη γύρω στις 17. 14 το απόγευμα του Σαββάτου (23.07) έκανε πολύ γρήγορα το γύρο του κόσμου. Ο γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ ζήτησε τη διεξαγωγή ερευνών για να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας. Η καγκελάριος Μέρκελ έστειλε τη συμπαράστασή της στους συγγενείς των θυμάτων. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το ότι τόσοι νέοι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και η επικεφαλής των Πρασίνων Κλαούντια Ρότ έδειξε σοκαρισμένη από το μέγεθος της τραγωδίας. Λίγη ώρα μετά το γεγονός η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Χανελόρε Κράφτ έσπευσε στο Ντούιζμπουργκ για να αποκτήσει εικόνα της τραγωδίας. «Είμαι συγκλονισμένη», είπε, “τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι.. Η σκέψη και τα αισθήματά μου βρίσκονται κατ΄αρχήν κοντά στους οικείους και σε εκείνους που είδαν τα τραγικά γεγονότα από κοντά και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι έγινε. Βρίσκομαι εδώ στο Μέγαρο της αστυνομίας και ενημερώνομαι για τις εξελίξεις και το πώς θα τελειώσει αυτή η εκδήλωση, ώστε να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα».
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα ήρθαν και από πολλούς αξιωματούχους άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 


Moritz Börner/dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


Πηγή: Deutsche Welle


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".