Ποιο cms να επιλέξω?

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Eίμαι Co-founder της EnterLogic που ειδικεύεται κυρίως στην κατασκευη e shop, ενώ οι ιστοσελίδες seo projects & supremo hosting προσφέρουν υπηρεσίες SEO και φιλοξενίας ιστοσελίδων αντίστοιχα. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Twitter και Google Plus.


Ποιο cms να επιλέξω?

Αρκετοί είναι οι υπέρμαχοι διαφόρων cms. Παρακάτω αναλύω κάποια από τα διασημότερα cms που έχω χρησιμοποιήσει σε διάφορα projects μου. Δεν είμαι της άποψης ότι ένα cms είναι για όλα. Αρκετές φορές βλέπουμε ιστοσελίδες φτιαγμένες με wordpress, οι οποίες θα ήταν ευκολότερο να γίνουν με Joomla και το αντίστροφο ή με κάποιο άλλο cms.

Υπάρχει μία τάση από αρκετούς developers να κατηγορούν τα έτοιμα cms, κυρίως το Joomla ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτο. Όπως και τα custom cms, έτσι και το Joomla έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετήσει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Δεν υπάρχουν γενικής χρήσης cms που να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες 100%. Το ζήτημα είναι να υπάρχει αρκετή εκπαίδευση πάνω σε διάφορα cms ώστε να  γνωρίζει ο χρήστης ή ο developer πότε και ποιο cms να χρησιμοποιήσει.

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες του project προτιμώ να επιλέγω cms που να κάνουν τη δουλειά μου πιο γρήγορα, από το να ήξερα ένα και μόνο cms, με το οποίο να προσπαθούσα να κάνω τα πάντα. Παρακάτω παραθέτω κάποια cms που τα γνωρίζουμε όλοι μας, καθώς επίσης και πότε θεωρώ ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Να τονίσω ότι η παρακάτω παράθεση αποτελεί καθαρά προσωπική μου άποψη.


WordPress

Το wordpress έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κερδίζει αρκετό έδαφος και ολοένα και περισσότερες εταιρείες το χρησιμοποιούν ως cms. Το χρησιμοποιώ αρκετές φορές, καθότι τα ελληνικά δεδομένα δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις.

Το WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Προσωπικά – μικρά blogs ενώ με τα κατάλληλα plugins αποτελεί καλή λύση για μέτριου μεγέθους portals ή blogs.

Μικρά φόρουμ συζητήσεων

Ιστοσελίδες εταιρικές με μικρές ανάγκες

Δεν θα το συνιστούσα για:

Μεγάλα portals ή blogs

Μεγάλα φόρουμ συζητήσεων

Ιστοσελίδες εταιρικές με μέτριες ή υψηλές ανάγκες

Είναι πονοκέφαλος αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε ως shopping cart.


Joomla

Το πιο διάσημο cms που υπάρχει αυτή τη στιγμή.  Έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα υποστήριξης και αρκετά extensions  για να το κάνουν πιο ευέλικτο.  Το χρησιμοποιώ αρκετές φορές όπως και το wordpress, καθότι με καλύπτει στα περισσότερα projects.

Το Joomla μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Προσωπικές ιστοσελίδες

Ιστοσελίδες για εταιρείες με μικρές ή μέτριες ανάγκες

Directories

Μικρά φόρουμ συζητήσεων

Έχει αξιοπρεπές shopping cart (virtuemart), το οποίο είναι δωρεάν.

Δεν θα το συνιστούσα για:

Μεγάλα portals ή blogs

Μεγάλα φόρουμ συζητήσεων.

Ιστοσελίδες για εταιρείες με υψηλές ανάγκες.

Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο το wordpress για προσωπικές ιστοσελίδες ή portals.


Drupal

Το Drupal θεωρείτε από πολλούς, ένα από τα κορυφαία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Το Drupal είναι στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και είναι γνωστό και την άψογη αρχιτεκτονική του, την κοινότητα που το στηρίζει και την ποιότητα του κώδικα του. Το Drupal αποτελεί την καλύτερη λύση για αυξημένες ανάγκες διαχείρισης. Σε γενικές γραμμές αποτελεί την καλύτερη επιλογή για projects μεσαίου ή υψηλού επιπέδου. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μικρότερα projects, απλά δεν αποτελεί την πιο γρήγορη λύση.

Το Drupal μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Μεγάλα portals

Φόρουμ συζητήσεων

Ιστοσελίδες για εταιρείες με αυξημένες ανάγκες

Intranet applications

Προσωπικές ιστοσελίδες ή blogs

Βιβλιοθήκες

Έχει αξιοπρεπές shopping cart (ubercart), αλλά πρέπει να το αγοράσετε.

Δεν θα το συνιστούσα για κατασκευή ιστοσελίδων με ανάγκες όπως π.χ. NASA, national geographic κλπ


Dot Net Nuke (DNN)

Είναι το πιο διάσημο cms στην πλατφόρμα της .NET. Προσωπικά το επιλέγω ως εναλλακτική περίπτωση που χρειάζεται ένα site να τρέχει σε windows server. Έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα υποστήριξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχα μεγάλα projects όπως το Drupal. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εκτός από τη δωρεάν έκδοση να αγοράσετε κάποια από τα άλλα πακέτα. Οι διαφορές στο ίδιο το σύστημα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες όποιο πακέτο και να διαλέξετε, η μόνη διαφορά είναι στην υποστήριξη που υπάρχει για το κάθε πακέτο.


Moodle

Ελάχιστα είναι γνωστά τα LMS (Learning Management Systems). Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει παρά μόνο σε local περιβάλλον. Το Moodle αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές διότι παρέχει τις παρακάτω δυνατότητες:

Σωστή ιεράρχηση των μαθημάτων σε κατηγορίες

Δυνατότητα ελέγχου της προόδου των μαθητών, δυνατότητα για tests, συνεντεύξεις κλπ

Video conferencing, chat

forums, blogs, announcements, file sharing, calendar, expense tracking, photo album κλπ


ezPublish

Το παραπάνω cms αποτελεί την ιδανική λύση για ευέλικτα projects μεγάλης έκτασης. Το χρησιμοποιούν οι MySQL (http://www.mysql.com,) Zend (http://www.zend.com), ακόμη και η NASA, το  National Geographic. Δεν χρειάστηκε ποτέ να το χρησιμοποιήσω, το Drupal με κάλυψε πλήρως.
Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

2 Σχόλια στο Άρθρο “Ποιο cms να επιλέξω?


  1. Alexandre ithela na rotiso poia einai i gnomi sou gia to Plone gia megali epixeirisi se sxesi me to drupal?Eyxaristo

  2. Αλέξανδρος Ίτσιος on said:

    Με το Plone δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα για να σου πω την αλήθεια, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη :P Πρόσφατα δοκίμασα όμως το wolf cms, το οποίο είναι για minimal sites και πραγματικά με εντυπωσίασε η απλότητα του. Όσοι ασχολούνται με custom design και θέλουν ένα γρήγορο και εύχρηστο cms, σίγουρα θα το αγαπήσουν. Περισσότερα ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.ifeed.gr/wolf-cms-ena-eykolo-kai-grigoro-cms/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".