Tumblr case study – Πως καταφέραμε να εμφανίσουμε στις πρώτες θέσεις ένα tumblr blog!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Eίμαι Co-founder της EnterLogic που ειδικεύεται κυρίως στο Internet Marketing. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση. Σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Twitter και Google Plus.


Το συγκεκριμένο case study το δημοσίευσα σταδιακά στο w24 (tumlr case study), πριν μερικούς μήνες και μιας και ολοκληρώθηκε, αποφάσισα να δημιουργήσω τα αποτελέσματα της έρευνας στο ifeed.

Πριν ξεκινήσω τις παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα, να τονίσω ότι στόχευσα ένα keyword με 54.000 μηνιαίες αναζητήσεις (how to draw manga). Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο keyword δεν έχει καθόλου αξία σε έσοδα και όπως θα παρατηρήσετε σε σχετική αναζήτηση, πολύ σπάνια μπορείτε να βρείτε adsense διαφημίσεις. Με λίγα λόγια ναι μεν το search volume είναι εξαιρετικά υψηλό, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι έχει υψηλό ανταγωνισμό, μιας και οι δυνατότητες κέρδους είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες από ένα τέτοιο niche, αφού απευθύνεται στους fun του είδους.

timthumb

Για ποιο λόγο το έκανα επομένως; Οι λόγοι ήταν δύο. Αφενός μεν είμαι λάτρης των manga comics και παλιότερα σχεδίαζα (και ακόμη ασχολούμαι όπως θα δείτε στο blog μου), αφετέρου δε είχα διαβάσει πως τα tumlbr blogs δεν εμφανίζονται εύκολα ψηλά σε σχέση με άλλες πλατφόρμες όπως blogger, wordpress κλπ. Βέβαια, το tumblr έχει εξαιρετικά μικρό κοινό σε σχέση με το blogger ή το wordpress, είναι φυσικό επομένως να μην βλέπουμε συχνά tumblr blogs να εμφανίζονται σε υψηλές θέσεις. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βήματα που λήφθηκαν για να επιτύχουμε το στόχο μας.

Στόχος: how to draw manga (54.000 αναζητήσεις το μήνα)

Domain: how to draw mangas

Ανταγωνισμός: Χαμηλός – Μέτριος

Ημερομηνία έναρξης του Blog: 25-08-2012.

25-08-2012 – Μόλις έφτιαξα το blog έκανα 100 manual bookmarks (κυρίως σε pligg sites). Κύριος σκοπός των bookmarks ήταν να γίνουν πιο γρήγορα index. Επίσης έβαλα και 39 άρθρα με χρήσιμο περιεχόμενο (manga reviews, manga tutorials και το προσωπικό μου manga comic).
28-08-2012 – Στη συγκεκριμένη ημερομηνία το blog μου έγινε index από το Google. Να τονίσω ότι όσες φορές έκανα blogger blog, έγινε μέσα σε μερικές ώρες. Όπως φαίνεται η Google υποστηρίζει σθεναρά τα εργαλεία – πλατφόρμες της. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησα επίσης να κάνω και tumlbr likes σε άλλες ιστοσελίδες και να ακολουθώ κόσμο. Να τονίσω ότι το κάθε tumlbr like εμφανίζεται με τη μορφή nofollow backlink, ενώ για anchortext έχει το username.
25-9-2012 – Μέχρι αυτή την ημερομηνία έφτασα περίπου τα 1100 likes και είχα 29 followers. Κάποιοι από αυτούς ενδιαφέρθηκαν για το περιεχόμενο μου και έκαναν reblogs ή το έβαλαν σε blogrolls κλπ. Έφτασα να έχω συνολικά 4.200 links, περισσότερα απ’ αυτά όμως ήταν από άλλα tumlbr blogs.
06-10-2012 – Έφτασα 7.000 links, αλλά ακόμη και τότε η ιστοσελίδα μου δεν εμφανιζόταν πουθενά (ούτε στα πρώτα 1.000 αποτελέσματα).
19-10-2012 – Το blog έφτασε τα  9.000 links και έφτασε στην #65 θέση! ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε ένδειξη ότι το tumblr blog μου είχε αρχίσει να ανεβαίνει για τις κύριες λέξεις κλειδιά.
11-11-2012 – Η ιστοσελίδα πήγε από pr n/a σε pr1. Τα links μου έφτασαν τα 11.400 και η θέση μου ήταν #23 για το κύριο keyword phrase που στόχευα.
14-11-2012 – The site went to #20 position. The links that it had were 11.600.
29-11-2012 – Υπέβαλα το blog μου σε 4 – 5 κύρια comic directories, περισσότερο για να φέρω κόσμο παρά για να κερδίσω serps. Τελικά δεν είδα καμία διαφορά στο traffic.
13-12-2012 – Το blog έφτασε στη #10 θέση και επιτέλους στην πρώτη θέση!
23-12-2012 – Το blog ανέβηκε αισίως στην #7 θέση και έχει 14.600 links. Έχω αποκτήσει 140 tumblr followers και το περιεχόμενο απαριθμεί σε 63 άρθρα χρήσιμου περιεχομένου.

Τροφή για σκέψη!

Η δοκιμή ήταν επιτυχής, αλλά υπάρχουν κάποιες συνισταμένες που το οδήγησαν στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ή ανέφικτο να γίνει αυτό σε affiliate sites. Ας εξηγήσουμε τους λόγους της επιτυχίας.

Το tumlbr είναι εξαιρετική πλατφόρμα για καλλιτέχνες (ζωγράφους, φωτογράφους, μουσικούς, comic artists κλπ). Ο κόσμος εκεί θέλει να δει φωτογραφίες, οπότε τα άρθρα μου που είχαν σχέση με κόμικ και εκπαιδευτικά βοηθήματα, βοήθησαν στον να αποκτήσω περισσότερους followers και φυσικά άτομα που έβαλαν οικειοθελώς blogroll links στα site τους. Αυτό βέβαια το κάνει μία εξαιρετική πλατφόρμα εάν είστε κάτι από τα παραπάνω, αλλά ως affiliate ή seo engineer, δεν έχει πιθανότατα καμία αξία.

Ο ανταγωνισμός ήταν χαμηλός. Ναι μεν το search volume ήταν εξαιρετικά υψηλό, αλλά στην πράξη δεν έχει καμία αξία σε κέρδος, οπότε δεν έχει ανταγωνισμό ουσιαστικό ο συγκεκριμένος όρος.

Το domain μου ήταν emd (exact match domain), πράγμα που σίγουρα βοήθησε στο να ανέβει. Δεν ξέρω τι θα γινόταν σε αντίθετη περίπτωση. Σίγουρα θα κέρδιζα serps, αλλά δεν θα είχα αυτά τα αποτελέσματα.

Συμπεράσματα

Προσωπικά δεν θα με βόλευε σε καμία περίπτωση το tumlbr για affiliate ή εταιρικό site. Με λίγα λόγια τα sites – blogs που διατηρώ είναι σε wordpress ή joomla και θα συνεχίσουν πιθανότατα να είναι. Οι δυνατότητες τους είναι μεγαλύτερες και εύκολα μπορούν να παραμετροποιηθούν. Παρόλα αυτά εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες που ανέφερα και θέλετε να προωθήσετε τη δουλειά σας, σίγουρα το tumblr είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα, αφού μπορεί να φέρει traffic τόσο από τις μηχανές αναζήτησης, όσο και από την ίδια μηχανή αναζήτησης του Tumlbr. Από εκεί και πέρα εάν έχετε κάποια απορία, θα χαρώ να σας απαντήσω πιο κάτω στα σχόλια.


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

6 Σχόλια στο Άρθρο “Tumblr case study – Πως καταφέραμε να εμφανίσουμε στις πρώτες θέσεις ένα tumblr blog!


 1. vasilis on said:

  Αν το το δοκίμαζες σε blogspot πιθανόν να είχες γρηγορότερα αποτελέσματα. Η google αγαπάει τις υπηρεσίες της. 😛

 2. Εχει το tumblr αντίστοιχη λογική με τα backlinks και δεν το ήξερα? :O

 3. Pingback: Πότε να παρατήσετε κάτι; | ifeed

 4. Καλημερα,ωραιο το blog σας.Διαβασα κατι αρθρα σας για to tublr.Παω να φτιαξω ενα blog στο tumblr.Ηθελα να ρωτησω μπορω να βαλω τιτλο του blog στα ελληνικα,και γενικα οταν κανω reblog να γραφω στα ελληνικα,ή μονο απευθυνεται σε αγγλοφωνα sites και followers?ελπιζω να σας εδωσα να καταλαβετε.Ευχαριστω.

 5. Μολις ειδα οταν δημοσιευσα το σχολιο μου στο blog σας οτι εμφανιζεται μια φωτογραφια σαν αβαταρ,και δεν θα ηθελα να εμφανιζεται.Πως μπορω να την αλλαξω,γιατι δεν γνωριζω απο που προερχεται.Απο προφιλ google δεν ειναι,εψαξα δεν εχω βαλει φωτογραφια.Ευχαριστω.

 6. Το username είναι πάντα στα αγγλικά, οπότε αν στοχεύσεις Ελλάδα, θα είναι σε greeklish. Σχετικά με την εικόνα σου, αυτό εξαρτάται από το avatar που έχεις ορίσει στο gravatar.com. Με λίγα λόγια είναι στις ρυθμίσεις του email σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

 • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
 • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
 • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".