Η ελληνική Wikipedia γιόρτασε τα δέκα της χρόνια

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Αρτέμης Κ.

Ονομάζομαι Αρτέμης και είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας του ifeed.gr. Ως λάτρης της τεχνολογίας, προσπαθώ, όσο γίνεται, να παρακολουθώ τις εξελίξεις της. Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα μου είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η κατασκευή ιστοσελίδων, η συγγραφή άρθρων & το blogging, ο εθελοντισμός, η μουσική, το ανοιχτό λογισμικό, η επιχειρηματικότητα και το ποδήλατο!


Με την διαπίστωση ότι η Βικιπαίδεια πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες και να αναζητήσει νέους συντάκτες στην εκπαιδευτική κοινότητα γιόρτασε η ελληνική κοινότητα της Wikipedia τα δέκατα γενέθλια της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που συντάσσεται και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επέτειος γιορτάστηκε σε εκδήλωση που φιλοξένησε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στόχος της εκδήλωσης αλλά και σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαιδεία ώστε να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο.

Η ελληνική Wikipedia αριθμεί σήμερα μόλις 58.000 άρθρα όταν η ολλανδική έκδοση έχει ξεπεράσει πλέον τα 600.000 άρθρα. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Γιανναράκης, συντονιστής των δράσεων εμπλουτισμού του περιεχομένου, ο βασικός στόχος είναι να φτάσουν τα ελληνικά άρθρα στο άμεσο μέλλον τον αριθμό των 120.000.

Ο κ. Γιανναράκης αναγνωρίζει ότι η Βικιπαίδεια βρίσκεται σε μια φάση στασιμότητας από πλευράς περιεχομένου και χρήσης. «Είμαστε ακόμη στην τρίτη κατηγορία», λέει χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να ανεβούμε στη δεύτερη εάν ακολουθήσουμε το ολλανδικό παράδειγμα. Σε αυτή τη χώρα, η οποία έχει ανάλογο πληθυσμό με τη δική μας και μια γλώσσα που όπως τα ελληνικά δεν μιλιέται ευρέως πέρα από τα σύνορά της, ο εμπλουτισμός επιτεύχθηκε χάρις στην ευρεία συμμετοχή των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών στη σύνταξη των άρθρων της εγκυκλοπαίδειας», τονίζει.

Μπορεί η Βικιπαίδεια να υστερεί σε ποσότητα, αλλά οι επιδόσεις της σε ποιότητα είναι πολύ καλύτερες. Από τους πρώτους συντάκτες της Βικιπαίδειας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Γεράκι» στον κυβερνοχώρο, ο Κώστας Σταμπούλης αναφέρει στην κατάταξη ποσότητας άρθρων η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση στον κόσμο. «Όταν η μέτρηση γίνεται με βάση το μέγεθος και τον πλούτο ενός άρθρου σε πληροφορίες, τότε ανεβαίνουμε στην 25η θέση», προσθέτει.

Η Wikipedia εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου του 2001. Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο αμερικανός επιχειρηματίας του Διαδικτύου Τζίμι Γουέιλς. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αναπτύχθηκε ταχύτατα χάρις στο ελεύθερο περιεχόμενό της και στη δυνατότητα που έχει κάθε χρήστης να εισάγει, να εμπλουτίζει ή και να διορθώνει περιεχόμενο. Σήμερα, τα αγγλικά άρθρα της Wikipedia ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια.

Σε αριθμό άρθρων ακολουθούν τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα ιαπωνικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά και τα ρωσικά. Η ιστοσελίδα της Wikipedia είναι η πέμπτη σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η ιστοσελίδα βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις. Οι μοναδικοί επισκέπτες φτάνουν πανελλαδικά το ένα εκατομμύριο τον μήνα.

«Θέλουμε να πείσουμε καθηγητές, φοιτητές ακόμη και μαθητές να χρησιμοποιούν την Βικιπαίδεια και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι με ένα απλό κλικ μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου», δηλώνει ο κ. Γιανναράκης. «Αν το κάνουμε στον βαθμό που ο καθένας μας μπορεί, θα κάνουμε την ελληνική Wikipedia όπως είναι η ολλανδική και η πορτογαλική», προσθέτει.

Ήδη πάντως οι εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονική κοινότητα στο πλαίσιο του Δικτύου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών «Συμμετέχω» (http://i-participate.sch.gr/groups/wikipedia) και η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 80 μέλη.

Στις προθέσεις της ελληνικής κοινότητας της Wikipedia είναι η διοργάνωση εργαστηρίων σε σχολεία και πανεπιστήμια. «Η σύνταξη άρθρων μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι γνώσης και διασκέδασης για καθηγητές και μαθητές», επισημαίνει ο συντονιστής της κινητοποίησης, ενώ στις σκέψεις της ελληνικής κοινότητας είναι και η συνεργασία με σχολεία της ομογένειας στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

  • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
  • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
  • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".