Νέα ψηφιακή εποχή στην τηλεόραση

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον kostasm

Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Δίκτυα & Τηλεπικοινωνίες από το πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης.


Η μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή στην τηλεόραση έρχεται..


Από τις 18 Ιουνίου η Αθήνα έχει υποδεχθεί τη νέα ψηφιακή εποχή. Επτά τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας (ΑLPHA, ALTER, ANT1, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) εκπέμπουν ψηφιακά το πρόγραμμά τους, μέσω του φορέα της Digea, από την Αίγινα και τον Υμηττό, ενώ σειρά, από το Σεπτέμβρη και μετά, έχουν τα κανάλια της ΕΡΤ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και το κανάλι της Βουλής.

Μόλις δύο χρόνια έχει η Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η μετάβαση έχει ήδη ολοκληρωθεί στις Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστρίας, ενώ μέσα στο 2010, η Ε.Ε. περιμένει να ακολουθήσουν την οδηγία της, οι Εσθονία, Δανία, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία. Όσο για την Ελλάδα, είναι σχεδόν τελευταία στη λίστα με τις χώρες που αναμένεται να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μέχρι τα τέλη του 2012.

Η νέα τηλεοπτική εποχή βάζει «τέλος» στα χιόνια, στα ψεγάδια και στις παρεμβολές.  Η ψηφιακή τηλεόραση φέρνει την καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, αφήνοντας στο παρελθόν τα περιγράμματα ανθρώπων και πραγμάτων ή τις συνεχείς γραμμές που εμφανίζονταν λόγω του αδύναμου σήματος ενός καναλιού. Ακόμη, σε σχέση με την αναλογική, η ψηφιακή τηλεόραση «καταλαβαίνει τι δείχνει», ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα το όποιο παίζει αλλά και για αυτό που ακολουθεί, δίνοντας μας, παράλληλα, την δυνατότητα να προγραμματίσουμε εγγραφή του προγράμματος.

Τα υπέρ της ψηφιακής εκπομπής και λήψης

Αν θέλουμε να εξετάσουμε σωστά το θέμα «ψηφιακή τηλεόραση», θα πρέπει να το “κοιτάξουμε” και από τη μεριά του παρόχου και από τη μεριά του τηλεθεατή. Τα πλεονεκτήματα, τα οποία είναι μοιρασμένα και στις δύο “όχθες”, είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβαση από τον αναλογικό στον ψηφιακό τρόπο μετάδοσης.

Τα πλεονεκτήματα από την πλευρά του παρόχου είναι τα εξής:

 • Χαμηλότερη ισχύς εκπομπής.
 • Δυνατότητα εκπομπής σε όλη τη χώρα από μία συχνότητα.
 • Δυνατότητα εκπομπής περισσότερων του ενός τηλεοπτικών προγραμμάτων από μία συχνότητα.
 • Χαμηλότερο κόστος μετάδοσης κωδικοποιημένης εκπομπής προγραμμάτων.
 • Δυνατότητα μετάδοσης ψηφιακών υπηρεσιών πέραν των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
 • Διαμοιρασμός κόστους επίγειας μετάδοσης.

Τα πλεονεκτήματα από την πλευρά του τηλεθεατή είναι τα εξής:

 • Ποιότητα εικόνας.
 • Ευκολότερη λήψη.
 • Χαμηλότερου κόστους και μεγέθους δέκτες.
 • Μετρήσεις ποιότητας λήψης από τον δέκτη του τηλεθεατή.
 • Επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες στη διάθεση του τηλεθεατή.

Πηγές: sat.gr, reporter.gr


Σημείωση: Μην βάζετε keywords στο πεδίο για το όνομα καθώς επίσης και links προς άσχετες ιστοσελίδες με τη θεματολογία του άρθρου. Οι διαχειριστές του ifeed θα μαρκάρουν αυτόματα αυτά τα σχόλια ως spam!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

Αποκτήστε τα Παρακάτω Δύο
ΔΩΡΕΑΝ Ebook

seo ebook

Τα συγκεκριμένα ebook θα σας αποκαλύψουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά για να αυξήσετε τις θέσεις σας στο Google, καθώς επίσης και τα έσοδα σας μέσω internet!!!

 • Ανεβείτε Εύκολα Στο Google
 • Αποκτήστε Υψηλή Επισκεψιμότητα
 • Κερδίστε Περισσότερα Χρήματα

Εγγραφείτε στο Εβδομαδιαίο NEWSLETTER

&

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το SEO Ebook
"Αποτελεσματικό Link Building" & το Ebook "Χρήματα Μέσω Internet".